När sälja?

Att investera handlar om att köpa, hålla och ibland att sälja. Investeringsstrategier utgår oftast från det som alla måste göra för att vara med i leken: KÖPA!. Man kan köpa lågt värderade bolag, cigarr-fimpar, tillväxtbolag, förhoppningsbolag, stora, små, noterade eller onoterade. Antalet potentiella portföljkonstruktioner är oändliga och det finns inget universellt rätt eller fel. Däremot finns det alltid rätt eller fel för den enskilde investeraren. Själv är jag komfortabel med vilka typer av bolag jag letar efter och varför. Jag noterar i små, företrädelsevis svenska bolag som uppfyller fundamentala kriterier och får hjärtat att slå lite snabbare. Det är en stil som passar vissa medan det för andra kan vara helt fel.

Jag tror mig veta hur jag kan hitta bolag att investera i. Jag har inte en köp-och-håll strategi utan en håll-och-verifiera. Därmed uppstår den omedelbara frågeställningen om när jag ska sälja? Precis som jag behöver kriterier för att köpa så behöver jag kriterier för att sälja. Ibland hör man att det är så enkelt som "är du inte köpare på dagens värdering så är du säljare" men det tankesättet har aldrig helt tilltalat mig. Det hade dock varit bekvämt då jag helt enkelt hade kunnat invertera mina köpkriterier.

Precis som vid köpkriterier så arbetar jag med check-listor för sälj. Jag påminner om att det här är helt subjektivt. Det går inte att skriva en bok om "så här ska du göra", trots det så skrivs oändligt många sådana böcker. Du kan inte kopiera men kan användas för inspiration precis som jag gjort när jag inspirerats av andra. Säljkriterierna beroende av vad du köper och vad du har för strategi och  är uppenbarligen ej applicerbart på fonder eller buy & hold portföljer.

Jag hoppas nu att jag friskrivit mig tillräckligt för att kunna kasta mig på listan om när JAG säljer. Det här är sannolikt det minst originella jag någonsin skrivit, det är ett en hagelsvärm av plagiarism efter att ha lyssnat på poddar och läst böcker. Men jag ville ändå få in det på bloggen för att sammanfatta vad jag tror är rätt för mig just nu.


1.Förtroendet för ledningspersoner

Ledningspersoner är väldigt mycket för mig vid mina köp och därmed blir bristande förtroende en anledning till att sälja. Det finns många anledningar till att du tappar förtroendet. I vissa fall kan det var så enkelt att ledningen har bytts ut och du inte har tilltro till den nya. Men utgångspunkten är "varför hade jag förtroende från början?". Om ledningsgruppens stora ägande var en viktig faktor vid det köp så kan kraftiga insynssälj bli en anledning för mig att sälja. Andra anledningar till bristande sälj kan vara oärlighet, brott, dålig kommunikation, att man slutar svara på e-post eller allmänt verkar tappat kontroll. Det har sällan bara med VD att göra, jag har vid ett tillfälle dumpat hela mitt innehav på stört för att en styrelseledamot hastigt lämnat styrelsen. Det rörde sig då om en för mig viktig ledamot som avgick på ett sådant sätt som fick mina alarmklockor att ringa vilket visade sig vara rätt den gången (Krister Magnusson, Oboya 2018).


2. Bolaget är kraftigt övervärderat

När jag investerar så är det med utgångspunkten att jag kommer äga på längre sikt. Jag bygger ofta positioner i mikrobolag under lång tid då omsättningen ibland kan vara mycket låg. Att ett bolag har ett svagt kvartal, och därmed ser något dyrare ut, är sällan en anledning för mig att sälja. Investeringscaset som måste vara intakt och som verifieras på många sätt. Ett bolags värdering kommer över tid vara låg, rättvis eller hög och det ofta pendlar det fram och tillbaka. Ibland kan man hitta case som förblir lågt värderade och äga länge vilket bara blir bra om bolagets fundamenta utvecklas åt rätt håll.

I en bull-marknad händer det dock att bolaget blir kraftig övervärderat, inte för at det går dåligt, utan för att uppvärderingen varit för aggressiv. Om jag inte kan räkna hem caset på fundamentala grunder så måste jag sälja. Men nyckeln här är för mig att övervärderingen ska vara tydlig. Om bolaget gör allt rätt och exekverar precis enligt vad jag föreställt mig så ska det mycket till för att jag ska sälja vid "lite ansträngd värdering". Jag påminner om att det här är ur mitt mikrobolagsperspektiv där jag är glad om jag hittar ETT nytt bolag på år och gärna vill ta tillvara på casen så långt som möjligt. Dessutom gör likviditeten det ofta svårt att snyggt ta sig ur på högre värdering för att köpa tillbaka på en låg. Inte sällan kan små bolag plötsligt bli heta och locka in en typ av investerare som har en HELT annan syn på vad som är rimlig värdering än jag själv. Då hamnar jag ofta i ett sälj. 

De senaste åren har jag återigen noterat att många köper bolag helt oberoende av värdering. Jag vill inte fördöma det, alla får köra på som de vill. Men om man har en investeringsfilosofi som inte tar hänsyn till värdering så kommer man inte vet när man bör sälja för att det är kraftigt övervärderat. För mig fungerar inte det.


3. Caset förändras

Om du vet vad du vill att bolaget ska göra och bolaget plötsligt annonserar att de nu byter inriktning eller strategi och det inte överensstämmer med min analys så kan det bli ett sälj. Den här är ofta klurig eftersom bolaget själva ALLTID presenterar den nya inriktningen som en fantastisk möjlighet. Sällan skriver man rakt ut att man har misslyckats och nu måste hitta på något nytt. En strategiförändring kan dock vara helt rätt och du kan ha sett den komma eller kanske till och med hoppats på den. Det viktiga här är att jag inte får efterkonstruera. Jag är ofta illa ute om jag resonerar jag i stil med: "Det här såg jag inte komma. Men jag hoppas att bolaget vet vad de gör, så låt mig äga ett år till och se vad som händer". 

För mig är det här den klart otydligaste punkten på listan då case alltid förändras. Men nyckeln är att det ska förändras i en positiv riktning som går ihop med min syn på var jag vill ha bolaget.


4. Hittat något bättre

Mina innehav utmanas konstant underifrån. har jag nya case som är tydligt mycket bättre än mina befintliga sår är det logiskt att viktiga över. För mig måste skillnaden dock vara kraftig. I mina befintliga innehav har jag ofta en kunskapsbank, kontakter och kännedom som jag inte har samma nytta av om jag inte är potentiell ägare. Det tar lång tid att bygga upp förståelse för ett bolag och det är inte ens säkert att jag når den nivån i det nya innehavet. Jag vill inte heller byta bolag fram och tillbaka baserat på små förändringar i värdering och utsikter både p.g.a. likviditetsskäl och avgifter. Det nya måste vara mer än bara "lite bättre".

Vid vissa tillfällen så kan den här punkten dock vara akut och avgörande för min utveckling. Mars 2020 sålde jag flera bolag i portföljen som hade blivit billigare och fortsatt hade bra fundamenta. Anledningen var helt enkelt att andra innehav relativt hade blivit så otroligt mycket mer attraktiva. Att 2020 blev ett rekordår för nätmäklarna var ingen slump. Det var logiskt att vara lite mer aktiv än vanligt.


5. Portföljviktning

Jag har en % vid vilken jag viktar ned ett enskilt innehav. Den här gränsen har flyttat sig med åren. Jag är tacksam att jag kört all-in i case när jag var ung och knappt hade några pengar. Inte för att jag fick bra utveckling utan för jag är helt säker på att jag lärde mig mer om bolagsanalys och risk än vad jag gjort om jag köpt fonder eller köpt 20 olika bolag jag inte kunnat bättre än någon annan. Idag kan jag inte gå all-in längre. Portföljens viktning måste anpassas efter mitt liv, mina mål och sätta mig i en bekväm position där jag kan leva ett bra liv med så hög potential som möjligt utan att riskera att att det blir jag  går runt och är orolig. Här finns det det massor av litteratur att sluka för den som är intresserad av pengars psykologi. I grunden handlar det om att bli eller förbli lycklig. Därför kan jag ibland tvingas sälja bolag där allt stämmer med viktningen blivit för hög.Kommentarer

  1. Riktigt bra inlägg! Det här är det jag är sämst på när det gäller mina investeringar.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Gravity Q4 - Kommentarer

Twitterfonden

Gravity Q3 - Kommentarer