Aktiv vs passiv investering 2020

Att investera passivt, sitta still i båten och inte låta känslorna styra är en av de vanligaste rekommendationerna. Det är ett rimligt råd för sparare med breda portföljer, helst fonder. Börsen går upp över tid tills den inte längre gör det, och den dagen är vi körda ändå.

Men för den aktiva småspararen med en koncentrerad portfölj är att sitta "still i båten" precis tvärt emot vad man ska göra. Istället handlar det om att oförtrutet fortsätta att analysera, omvärdera och ifrågasätta. Inte bara måste varenda bolag i portföljen analyseras enskilt. Risk och potentiell belöning för var enskild aktie ska också vägas mot alla andra möjligheter marknaden ger för tillfället.

Innan du vet vems råd du ska lyssna på måste du veta vem du är som investerare. Arbetar du med aktiv investering så är hela poängen att alltid ifrågasätta din portfölj och vara beredd att göra förändringar. Att du riskerar att fatta dåliga beslut under press är en ett grundläggande faktum som motverkas genom gediget och metodiskt analysarbete samt riskhantering. Att fatta färre beslut för att det stormar på börsen och du därmed riskerar att trampa i psykologiska rävfällor är för mig ett feltänk. Beslut ska fattas baserat på data, ej på känslor, och om du blir alltför känslodriven så sätt dig 8 timmar med excel, det brukar hjälpa.

År 2020 hade en passiv filosofi varit katastrof för min koncentrerade portfölj. Att stänga av telefonen och stanna en vecka extra i skidbacken för att "koppla ifrån" hade varit katastrofalt. Med ett mål om att arbeta med de fem bästa casen jag ser för tillfället så hade jag i februari såväl Enquest, Aerowash som Höegh LNG i portföljen. I mars förstod jag sist av alla vad som hände och inom loppet av en eftermiddag så var samtliga "icke-digitala" bolagspositioner positioner stängda. Inom ett par dagar hade jag hela portföljen i gamingbolag där jag som tur var hade några bolag som jag redan hade analyserat på djupet och var ägare i. De aktiva beslut som jag då fattade, och som går rakt emot det allmänna rådet "sitt still i båten", var helt avgörande för min portfölj.

På samma sätt ifrågasätter jag idag min portfölj som nu fått övervikt i gamingaktier. Nu när värderingarna i flera aktier stigit med 100-200% på ett halvår så är det dags att ge mig själv en örfil. Sitt nu inte still i båten! Världen förändras och 2020 förändras den snabbt. När människorna släpps fria så vill utöver gamingbolag även sitta med några digitala net-net bolag med en position att kapitalisera på att människor längtat efter att vilja komma ut och leva igen. Jag vet att de finns där ute, det är upp till mig att hitta dom. Tid att fortsätta att vara aktiv och fatta nya beslut.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Analys av MAG Interactive

MAG Interactive Q4

Varför investera i mikrobolag?