Twitterfonden

Twitter har sedan många år varit en stor plattform för diskussion kring aktieinvesteringar. Jag har själv följt aktieforum som www.vcw.se (är du yngre än 30 år minns du det inte), di.se Börssnack och Placera. Twitter är sorterat på användarkonton snarare än trådar och bolagssidor. Istället för att följa ett bolag följer du framgångsrika investerare och vad de är intresserade av genom en form av mikrobloggande. Varje dag man loggar in kan man mötas av att duktiga investerare presenterar nya case. Perfekt för att hitta nya idéer!

På Twitter framstår det som att de case som lyfts fram blir till guld. Det är till stor del tack vare algoritmerna och survival bias som gör att bolag som går bra och investerare som lyckats syns mer, oavsett tur eller skicklighet. Bitcoin syns alltid vid nya ATH osv och själv fick jag massor följare genom osunt risktagande i en exotisk aktie. Twitter blir därför mindre bra att hitta bästa räntefonden eller några stabila värdecase. Jag antar att de case man hittar på Twitter har en hög riskprofil generellt men jag är inte så säker på det heller. Twitter är helt enkelt en bra plattform för aktieintresserade.

Genom experimentet Twitterfonden så vill jag dels ha lite kul, men även leka med idén att man kanske helt enkelt bara kan köpa det som Twitter som kollektiv tror kommer prestera bäst. Jag satte därför undan 120 tkr på en separat ISK för att köra följande upplägg:


- 12 bolag köptes in i september 2020. Ungefär likaviktade. Bolagen valdes ut genom att fråga rakt ut i Twitter samt observera vad som är "hett".

- Varje månad utmanas det äldsta innehavet. De första 11 månaderna måste innehav lottas då de kommit in samtidigt.

- Tre utmanare efterfrågas och de totalt fyra bolagen utmanar varandra i en omröstning i månadsskiftet. Vinnaren åker in/stannar i portföljen minst ett år varefter det utmanas igen.

Enkelt!

Framförallt är det här en kul grej. Jag vet inte vad jag förväntar mig. Jag blev lite förvånad och obekväm över hur allvarligt vissa ser på det som jag ser som ett experiment. Diskussionen kommer vara helt beroende av resultatet. Är det värt att lägga tid på egna case om man bara kan "rygga" ett investerarkollektiv? Vad händer med de mest populära aktierna vid börsnedgång? Kanske man inte behöver pilla i en portfölj oftare än en gång per månad?

För egen del tycker jag redan nu att det kan vara ett sätt att få nya idéer och se på lite nya bolag. I mina egna portföljer strävar jag efter lägre risk och högre avkastning. Bland annat genom att vara mer aktiv men också genom övervikt i case som har synnerligen bra R/R. Jag känner dock hur Twitterfonden flåsar mig i nacken.

"Fonden" är såklart ingen fond utan bara en portfölj. Den går att följa via Shareville via den här länken (kräver gratiskonto, ej affiliate):  https://www.shareville.se/profiles/pappakeno/portfolios/463593
Investera försiktigt och ansvarsfullt!

vänliga hälsningar,
Pappakeno


Kommentarer

  1. Haha! Jag gillar verkligen initiativet med Twitterfonden. Extra kul att det går så bra. Det trodde jag aldrig om jag ska vara ärlig.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
  2. Jag blev lite full i skratt i senaste uppdateringen när jag hade Kindred och Angler Gaming på köplistan. Det var åtminstone en väldigt bra tajming med tanke på att jag ska bli lite mindre egensinnig och stjäla bra idéer med stolthet =)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Gravity Q3 - Kommentarer

Analys av MAG Interactive

Portföljuppdatering Nov 2020